André Mikalsen diagnostiserte sønnen ved hjelp av AI: – Vi har fått en helt ny hverdag

AI-Node
Kongsberg Technology Cluster
September 30, 2024

I 2023 opplevde André Mikalsen alle foreldres verste mareritt. Sønnen på 10 år ble alvorlig syk. Utallige legebesøk og blodprøver senere sto familien fortsatt uten svar.


Sønnen raste ned i vekt, mistet energi og var ikke lengre den spreke 10 åringen familien kjente så godt.

Hverdagen besto av legebesøk, turer til ulike spesialister, flere barneleger og mange forskjellige blodprøver. 12 måneder kom og gikk. Sønnen ble bare sykere og sykere, men ingen hadde et godt svar på hvorfor.

Familien, skolen og mange rundt begynte nå å bli alvorlig bekymret for helsetilstanden.

– Jeg bestemte meg for at jeg bare måtte gjøre noe, og tok saken i egne hender, forteller pappa André Mikalsen.

Bruker AI på jobb

– Jeg hadde lekt meg med teknologien bak ChatGPT og tenkte hvorfor ikke. Det skader ikke å prøve. Jeg strukturerte dataene og alle symtomene, og plottet alle blodprøvesvarene inn i ChatGPT og ba den hjelpe meg å diagnostisere sønnen min. 

ChatGPT foreslo flere mulige diagnoser, men ved systematisk utelukkelse og behandling av alternativer, gjenstod kun noen få sannsynlige diagnoser.

– Jeg tok med svarene fra ChatGPT tilbake til barnelegen og spurte om det kunne være riktig det ChatGPT hadde funnet ut. Det var det.

– Han er seg selv igjen 

Sønnen er for tidlig født og led av alvorlig jernmangel, også kalt jernmangel anemi.

– Etter at vi fikk stilt riktig diagnose og satt i gang med behandling har sønnen min gått opp hele ni kilo og fått tilbake energien. Han er seg selv igjen.

André Mikalsen tenker at legene hadde nok kommet frem til samme diagnose til slutt, men er glad det gikk raskere med hjelp av kunstig intelligens.

– Jeg er overbevist om at denne typen teknologi kommer til å kunne hjelpe mennesker på en helt annen måte enn det vi er vant til i dag. Det er nesten uendelige muligheter her, noe jeg synes er utrolig spennende.

Skiftet karriere 

Opprinnelig er han utdannet innen business, IT og som byggingeniør, og har drevet eget markedsføringsbyrå i ni år. Da kunstig intelligens bidro til å løse hva som feilet sønnen, bestemte han seg for å skifte karrierevei.

– Etter å ha opplevd mulighetene som ligger i kunstig intelligens, bestemte jeg meg for å satse på eget selskap innen anvendelig kunstig intelligens. Jeg er opptatt av å vise at AI er for alle. Vi kan skreddersy løsninger for ulike behov og all slags bruk, forteller André engasjert. 

Akkurat nå jobber han med å skreddersy AI-løsninger for ulike fagfelt og hjelpe bedrifter med å oppnå økt produktivitet ved bruk av teknologien. Hans egen løsning, Valma.ai, er en norsk plattform som ivaretar datasikkerhet og personvern, og som kan integreres med eksisterende systemer.

– Det tok 12 måneder før sønnen min fikk hjelp. I fremtiden vil det ikke ta like lang tid. Da kan vi bruke kunstig intelligens på en helt annen måte for å effektivisere alle bransjer og sektorer. For meg er det viktig å vise nytteverdien av å ta i bruk AI.


Ai for alle 

André er tydelig på at Ai er noe som alle, både bedrifter og enkeltpersoner burde begynne å bruke. Det finnes en løsning der ute for alle. 

– Jeg sammenligner det ofte med å få lov til å være med da internett kom. Mange er nok skeptiske og tenker at dette Ai-greiene er noe som vil blåse-over, men dette er et teknologisk generasjonsskifte og en mulighet jeg ikke kan gå glipp av. Dette er så viktig at det er noe jeg bare måtte ta del i. 

Han er overbevist om at Ai vil revolusjonere samfunnet både arbeidslivet og privat. 

– Jeg ser at bedrifter allerede kan øke produktiviteten uten å ansette flere, fordi AI kan gjøre oppgavene for deg. Lønnsomheten for de ulike bedriftene vil være enorm. Bare se for deg hvor lang tid du bruker på å svare på e-post hver eneste dag. Tenk deg at en ai-modell kunne skrevet og svart på eposten for deg?  Det ville spart samfunnet mye tid, og sørget for at mennesker slipper å gjøre oppgaver som kan automatiseres.